For English, please see below – 

Article is een wetenschappelijk tijdschrift dat ingaat op actuele thema’s binnen de beeldende kunst, architectuur en vormgeving. Article wordt uitgegeven door studenten en alumni Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht voor een breed publiek van kunstliefhebbers. Het tijdschrift is gelieerd aan Stichting Art en biedt studenten en jonge alumni een podium voor hun onderzoeksresultaten naast artikelen van gerenommeerde vakgenoten. Article verschijnt tweemaal per collegejaar.

De redactie van Article bestaat uit:


Article is a scientific journal about topical themes in the visual arts, architecture and design. Article is published by students and alumni Art History at Utrecht University for a broad public of art buffs. The magazine is affiliated with Stichting Art and offers students and young alumni a platform for their research results in addition to essays from renowned colleagues. Article appears twice per academic year.

Meet the editorial staff:


 Marie Stel | Hoofdredacteur
Marie Stel studeerde in 2014 af aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de hedendaagse interpretatie van surrealistische fotografie. Sindsdien gaf ze als tijdelijk docent Kunstgeschiedenis les aan de Universiteit Utrecht en werkte ze als freelance curator en onderzoeker voor onder meer De Hallen Haarlem, Cobra Museum, Museum Kranenburgh en Museum Arnhem.


Valerie Vocking | Adjunct-hoofdredacteur
Valerie Vocking begon in 2016 aan de bachelor Kunstgeschiedenis en koos voor de richting Moderne kunst. Het verwezenlijken van haar liefde voor taal en schrijven doet ze zowel binnen redactie als binnen eigen onderzoek. In haar onderzoek houdt ze zich voornamelijk bezig met kunsttheorie en esthetica.


Jill Teheux | Eindredacteur
Jill is na afronding van haar opleiding Mode & Maatkleding in 2017 begonnen met de bachelor Kunstgeschiedenis. Ze volgt het verdiepingspakket Oude Kunst en heeft een brede interesse, waaronder dus ook mode en design. Naast de bachelor Kunstgeschiedenis volgt zij sinds 2018 het Humanities Honours Programme.


Renée Volkers | Eindredacteur
Renée is sinds 2016 research masterstudente “Art History of the Low Countries” aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte in 2015 als onderzoeksstagiair in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, waar haar opgaven herkomstonderzoek en onderzoek voor de bestandscatalogus “Een Droomcollectie. Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen” betrof. Tijdens haar master liep zij een half jaar stage als assistent-curator bij Museum Ludwig in Keulen (DE). Renée heeft belangstelling voor moderne Europese kunst uit het Interbellum en specialiseert zich in het surrealisme en de politieke dimensies van deze stroming.


Mara Kunstman | Secretaris
Mara Kunstman begon in 2016 met de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en koos in haar tweede jaar voor de richting Oude Kunst en Architectuur. Binnen Stichting Art heeft ze deel uitgemaakt van verschillende commissies, waaronder de cultuurcommissie en de carrièrecommissie.
Meriam Huigen | Penningmeester
Meriam is bezig met haar bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, die ze in 2019 hoopt af te ronden. Naast haar studie is ze bij Stichting Art actief geweest binnen commissies en als penningmeester van het bestuur. Vanaf januari loopt zij stage bij de Nederlandsche bank waar zij de kunstcommissie ondersteunt.


Eva Michiels | Beeldredacteur
Eva is eerstejaars student Kunstgeschiedenis en gaat komend jaar het verdiepingspakket Moderne en Hedendaagse Kunst volgen. Ze maakt momenteel deel uit van twee commissies van Stichting Art, namelijk de Lezingencommissie en de Educatiecommissie. Schrijven is haar passie en ze heeft een zwak voor collagekunst.
Hanna Hosman | PR intern 
Hanna Hosman is in 2017 begonnen met de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar ze nu het verdiepingspakket Moderne en Hedendaagse Kunst volgt. Ze is actief binnen Stichting Art als penningmeester van het bestuur, en heeft in het verleden plaatsgenomen in verschillende commissies.


Maartje Hagenbeek | PR extern
Maartje Hagenbeek is momenteel bezig met haar tweede jaar van de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar interesse ligt voornamelijk bij christelijke kunst en daarom volgt zij dit jaar het verdiepingspakket Oude Kunst. Ze is naast Article ook actief als secretaris in de acquisitiecommissie van Stichting Art.


Kirsten Doornbos  | Social Media
In 2014 studeerde Kirsten Doornbos af aan de Universiteit Utrecht op de master ‘Moderne en hedendaagse kunst: theorie, kritiek en beroepspraktijk’. Haar interesses liggen met name op gebied van hedendaagse kunst en mode. Momenteel werkt Doornbos als marketeer bij het Centraal Museum in Utrecht, waar ze verantwoordelijk is (geweest) voor de marketing en communicatie van tentoonstellingen als De wereld van Pyke Koch, Jan Taminiau: Reflections en Jessica Stockholder: Stuff Matters.
Annette Knol | Webredacteur
Annette Knol rondt dit jaar haar bachelor Kunstgeschiedenis af aan de Universiteit Utrecht. Met haar scriptie over beeldende kunstkritiek in De Nieuwe Gids begon haar interesse in de relatie en uitwisseling tussen taal en beeld. Die interesse in taal ontwikkelde ze al eerder als student-assistent communicatie bij het Departement Geschiedenis/Kunstgeschiedenis. Volgend jaar begint ze met de master Boekwetenschap. 


James Hannan | Redacteur Engelstalig
James is in 2017 begonnen aan de research master “Media, Art, and Performance Studies” aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoeksinteresses behelzen kunst en politiek, curatorschap, kritische theorie en posthumanisme. In 2018 heeft hij stage gelopen als assistent-curator bij Museum Ludwig in Keulen (DE). Tijdens zijn bachelor heeft hij in veel commissies plaatsgenomen en een bestuursjaar bij Stichting Art gedaan. Als native speaker is hij werkzaam bij Article als redacteur Engelstalig.
Bram Donders | Redacteur
Bram is masterstudent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn interesses liggen in de kunst van de lange negentiende eeuw. Binnen deze eeuw heeft hij een belangstelling voor het oriëntalisme. Van november 2016 tot maart 2018 was hij bij het Van Gogh Museum onderzoeksstagiair en later conservator in opleiding. In die laatste functie cureerde hij de tentoonstelling Mesdag & Japan in De Mesdag Collectie, te Den Haag.
Kornee Miedema | Redacteur
In 2017 is Kornee Miedema begonnen met de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht waarbij hij zich vanaf zijn tweede jaar is gaan verdiepen in oude kunst en architectuur. Zijn voornaamste interesse ligt bij de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Bij Article is Kornee werkzaam als algemeen redactielid waarvoor hij naast het redigeren van ingezonden artikelen ook overige interne en externe taken verricht.
Lotte Middelweerd | Vormgever
Lotte Middelweerd (1994) studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met een focus op oude kunst. Hiernaast is ze parttime illustrator. Hiervoor heeft ze namelijk haar bachelor Illustratie en Vormgeving aan het AKV. St. Joost behaald.
De redactieraad van Article bestaat uit:
Merlijn Hurx, Daan Lavies, Froukje van der Meulen, Coen Vos, Thijs Weststeijn en Willemijn Zwikstra.

Heb jij interesse om ook deel uit te maken van de redactie van Article? Stuur dan gerust een mailtje naar article@stichting-art.nl. We kijken graag samen wat de mogelijkheden zijn!