Kunsthistoricus Abraham Bredius (1855-1946) deed ontelbare uren onderzoek in Nederlandse archieven. Dat resulteerde in tienduizenden excerpten: kleine strookjes papier met samenvattingen van evenzovele vermeldingen uit archiefstukken. De door Bredius verzamelde gegevens vormen nog altijd een schat aan informatie over het leven en werk van zeventiende-eeuwse kunstenaars. 

De aantekeningen van Bredius worden bewaard op het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en zijn te raadplegen op de studiezaal in Den Haag. Het RKD startte onlangs met veel succes een crowdsourcingsproject om de Brediusaantekeningen digitaal toegankelijk te maken. 

Wil je meer weten of meedoen? Kijk op www.rkd.nl.

Afbeelding: Portret van Abraham Bredius (1855-1946), 1905, ontwikkelgelatinezilverdruk, collectie RKD.