FOOD FOR THOUGHT. BLIKKEN OP KUNST EN ETEN.


Voedselkwesties lijken meer aandacht te krijgen dan ooit. Kookboeken staan in de bestsellerlijsten en miljoenen men-sen kijken naar het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Tegelijkertijd maken in veel westerse landen steeds meer mensen zich zorgen over de effecten van de dingen die ze eten, op henzelf en op de wereld om hen heen. Obsessies met herkomst en authenticiteit zijn in veel van deze kwesties leidend: lokaal is goed, want minder milieubelastend en bovendien lekkerder en gezonder. Het dichtbij houden geeft immers een gevoel van controle over wat er allemaal wel en niet met het eten is gebeurd. Het ontbreken van bestrijdingsmiddelen, transportkilometers en smaakversterkers geeft het idee dat onze voeding op deze manier natuurlijker is. Het ultieme voorbeeld van dit wantrouwen van technologische interventie zien we in raw food- en paleodiëten, waarbij zelfs de duizenden jaren oude techniek van vuur en de ontwikkeling van landbouw als negatieve invloeden op ons lichaam gezien worden.

De houding van de moderne mens ten opzichte van voedsel heeft dus veel te maken met onze ideeën over technologie en natuur. Het kijken naar kunst en design is een uitstekende manier om deze driehoeksverhouding verder uit te diepen, juist omdat zo relaties zichtbaar worden die op andere wijze misschien onopgemerkt blijven.

Bestellen? Bestel Article 15 via article@stichting-art.nl onder vermelding van je naam en adres. Na betaling van €7,95 op rekeningnummer IBAN NL68INGB0000701755 (t.n.v. Stichting Art-Article te Utrecht, o.v.v. naam en tijdschriftnummer) krijg je het nummer thuis gestuurd.VOEDINGSLEER IN LINNEN.
EEN VORSTELIJK TAFELLAKEN VAN PASSCHIER LAMMERTIJN. Sara van Dijk

NANO SUPERMARKET, VAGHURT EN MOEDERMELK. DESIGN, KUNST EN VOEDSEL. Marjan Groot

EEN CONCEPTUELE MENGELMOES. FUTURISTISCHE EXPERIMENTEN IN DE KEUKEN. Coen Vos

GOUDEN TROTS OF DES DUIVELS WERK? KAAS OP ZEVENTIENDE-EEUWSE SCHILDERIJEN UIT DE LAGE LANDEN. Charlotte Kleyn

EETBARE MATERIE. NIEUW MATERIALISME EN ONS AGRO-INDUSTRIËLE VOEDSELSYSTEEM. Hanna Schouten

DEAD (M)EAT. NIEUW MATERIALISME EN DE TEKENINGEN VAN SUE COE. Anoesjka Minnaard

Bestel Article 15 | Food for thought